Allen Carr – Grundare Easyway

Home / Allen Carr – Grundare Easyway
 Allen Carr - Easyway′s grundare

Allen Carr - Easyway′s grundare

Allen Carr växte upp i en arbetarklassfamilj i London 1934. Han var idrottsintresserad och icke-rökare under sin uppväxt men började röka under sin militärtjänstgöring 1952. När han sedan började jobba som tjänsteman 1958 var han redan kedjerökare. Allen berättar själv i sin biografi att han ”en dålig dag rökte fem paket och annars aldrig färre än tre”.

Förutom kedjerökandet så var Allen, enligt honom själv, en ”återfallsavslutare”. Han tyckte att det var svårt att sluta men ännu tuffare att fortsätta sluta. ”En gång höll jag ut i sex månader av rent helvete innan jag gav upp och tände en” sade han. ”Jag skäms inte att erkänna att jag grät som ett barn. Jag grät för att jag kände mig dömd att röka i resten av mitt liv.” Kort efter denna traumatiska incident ledde en kombination av händelser till det som han kallar ”mitt Eureka!-ögonblick”:

Jag insåg att det inte var min egen svaghet, eller att cigaretterna var så underbara att jag inte kunde leva utan dem, utan min hjärna som blivit lurad att se lättnaden efter abstinensbesvären som tillfredsställelse eller avstressande. Jag förstod att anledningen till att jag rökte enbart handlade om att bli av med abstinensbesvären och, genom att röka  kunde jag känna mig som en icke-rökare för några minuter. Så fort jag förstod denna enkla poäng så försvann min önskan att röka och sedan dess har jag aldrig rökt. Efter år av kamp var det plötsligt enkelt att sluta och om jag är ärlig, extremt njutningsfullt.

Han grundade det första Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking-centret i Wimbledon, England, 1983 och tillbringade sina följande 25 år med att lära rökare hur man enkelt slutar röka med hjälp av sin geniala, drogfria metod. Allen Carr dog 29/11-2006, 72 år gammal. Det kan tyckas paradoxalt att en man som har hjälpt över 10 miljoner rökare över hela världen med att sluta röka, själv har dukat under för en sjukdom förorsakad av cigarettrök. Allen Carr har dock själv, sedan sjukdomen konstaterades sommaren 2006, endast uttryckt glädje och tacksamhet över att han kvittat tobaken och kunnat leva fri från nikotinslaveriet sedan han släckte sin sista cigarett.

Vi på Easyway Sverige skickar våra varmaste välgångsönskningar till honom och hans närmaste och fortsätter oförtrutet med vårt arbete för ett rök- och snusfritt Sverige!